jump to navigation

Haitaripaini – kulttuuria vai ei? 25/04/2010

Posted by Ilkka Pekanheimo in Kulttuuri, Näyttämövalaistus, Valaistuksen laatu.
trackback

Olin lauantai-iltana vaimoni kanssa katsomassa haitaripainiesitystä. Turkuhan on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011. Haitaripaini kuuluu myös kulttuuripääkaupungin tapahtumiin.

Olihan tuo esitys mielenkiintoinen ja hauska katsella, joskin ajoittain hieman pitkäveteinen. Tosin katsomossa olleiden Turun kaupungin edustajien itsensätehostusjuomaa nauttineiden naisten naurun kikatukset piristivät esitystä – tai sitten häiritsivät.

Ensi vuonna haitaripainiin lisätään Kaukoidän taistelulajit. Se on valitettavaa, sillä taistelulajit mielletään väkivaltaisiksi. Väkivallan ihannoiminen ei ole nykyaikana suositeltavaa, siitä on lyhyt matka terrorismiin.

Haitaripaini yhdistää musiikin, urheilun, tanssin ja teatterin. Painimusiikki ei ollut sinänsä kovinkaan korkealuokkaista, useimmiten melko monotonista, kuten lopussa olevasta videosta kuulet. Mutta varmaankin tarkoituksellisesti haitarista päästeltiin painiin sopivia ääniä. Alunperinhän haitaripainimusiikin ideana on ollut peittää painin aikana mahdollisesti kuuluvia ilmavaivoista johtuvia ääniä.

Valaistusta kehuttiin, paikoin se olikin hyvä, mutta terveydelle haitalliset strobovaloefektit olisin jättänyt kokonaan pois. Migreenistä kärsiville ei saisi aiheuttaa terveyshaittaa. Samoin herkille silmille voimakkaasti vilkkuva valo voi aiheuttaa ongelmia. Mutta on sitä paljon pahempaakin näyttämövalaistusta nähty.

Vaikka kulttuuri ei tunne rajoja, on minun kuitenkin vaikea mieltää haitaripainia kulttuuriksi. Miksi Turku 2011 -ohjelman suunnittelijat ovat ottaneet helsinkiläisten esittämän haitaripainin ohjelmaansa, kun Turusta oli löytynyt paljon aiheita, jotka olisivat liittyneet paljon paremmin kulttuuriin ja Turkuun?

Tässä pieni näyte haitaripainista.  Kaikesta huolimatta haitaripainiesitys kannattaa mennä katsomaan, ensi vuoden taisteluhenkistä esitystä en välttämättä suosittele.

Mainokset

Kommentit»

No comments yet — be the first.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: