jump to navigation

40-vuotiskurssikokous 22/05/2010

Posted by Ilkka Pekanheimo in Kulttuuri, Valaistuksen laatu.
trackback

Tänään oli kurssikokous 40 vuotta sitten Turusta valmistuneille hammaslääkäreille.  36:sta saimme mukaan 23, aluksi Turun hammasklinikalle, jossa tutustuimme uusittuun laitokseen. Saimme mukaan myös muutamia entisiä opettajiamme.

Hammasklinikan hyvä ilmastointi - ala-arvoinen valaistus

Hammasklinikan hyvä ilmastointi - ala-arvoinen valaistus

Oli hämmästyttävää, että hammaslääketieteen laitoksen lamppujen värilämpötila oli 3000 K  ja valon spektri ei ollut jatkuva. Tämän värisessä valossa on mahdotonta nähdä kunnolla hampaiden värejä. Paikoista ja proteesihampaista tulee liian vaaleita. Valon laatu ei ollut oikeassa suhteessa laitoksen huippumoderneihin laitteistoihin ja varusteisiin. Valon laatuasian esitin kyllä laitoksen suunnitteluryhmälle, mutta kuten niin usein ennenkin, urakoitsija ei ollut kiinnostunut hieman kalliimmista mutta parempilaatuisista lampuista.

Sitten menimme katsomaan Turun riippusiltaa, onhan sillä yhtymäkohtia hammassiltaan. Näimme, mitä tapahtuu, kun sillan perustukset pettävät. Esitettiin hyviä korjausehdotuksia sillalle, mm. sellainen että silta tuettaisiin nykyiselleen ja siitä saataisiin todellinen riippusilta ja jopa nähtävyys. Valitettavasti silta tullaan kuitenkin purkamaan. Turun tautiako?’

Iltapäivällä esitimme seitsemän hengen voimalla pienoismusikaalin hammasklinikan alkuvaiheilta. Musikaalin ensiesitys oli vuonna 1966 ravintola Seurahuoneella. Menestys oli erinomainen. Esiintyjinä olivat kuuluttaja, neljä siivoojaa, prof. Hammaschwegs Arjelainen, itse esitin prof. Otapois Ateenalaista, klinikan johtajaa. Vielä 1990-luvulla laitoksen joillakin osastoilla oli täyden spektrin valaistus, jossa värit näkyivät kunnolla.

Mainokset

Kommentit»

No comments yet — be the first.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: